Czyli czym i jak zapełnić zdrowo pusty brzuszek :)
Składniki:
Składniki:
- 300 g filetu łososia (najlepiej wędzony)
- sól i pieprz
- odrobina soku z cytryny (do łososia)
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 kulka mozzarelli
- 450 g brokuł
- 100 g makaronu
- szpinak (ile kto woli :] )
- kukurydza
Sos serowy:
- 125 g serka naturalnego białego
- 30 g tartego Parmezanu
- 125 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- czosnek
Przygotowanie:
Odciąć skórkę z łososia i pokroić w kostkę, włożyć do formy żaroodpornej, doprawić solą, pieprzem, dodać sok
z cytryny i oliwę, wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2
minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka
wyjdzie za sucha). Gotowy makaron wrzucić do naczynia .
Do wody po makaronie wrzucić brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować
przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie
z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie
wyłączać.
Do małego garnka włożyć serek, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym
ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu,
doprawić solą, pieprzem. Odstawić z ognia.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki
mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko
delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie. Dodać szpinak i
kukurydzę
Ostatecznie wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz