wtorek, 11 lutego 2014

Zapiekanka z łososiem i brokułami

Czyli czym i jak zapełnić zdrowo pusty brzuszek :)

Składniki:
  • 300 g filetu łososia (najlepiej wędzony)
  • sól i pieprz
  • odrobina soku z cytryny (do łososia)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 450 g brokuł
  • 100 g makaronu
  • szpinak (ile kto woli :] )
  • kukurydza
Sos serowy:

  • 125 g serka naturalnego białego 
  •  30 g tartego Parmezanu
  • 125 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek 


Przygotowanie:
Odciąć skórkę z łososia i pokroić w kostkę, włożyć do formy żaroodpornej, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). Gotowy makaron wrzucić do naczynia .
Do wody po makaronie wrzucić brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
Do małego garnka włożyć serek, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem. Odstawić z ognia.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie. Dodać szpinak i kukurydzę
Ostatecznie wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz